Entrevista Anna Llorella

Anna LLorella Tayeda , 47 anys, professora  de  Cicles Formatius de Comerç i Màrqueting.

Forma part de l’ ASSOCIACIÓ   DE COOPERACIÓ PEL DESENVOLUPAMENT DE BANTANDICORI  (Senegal).12705fe0-9491-4331-95cf-33912d46cd4f

Associació sense ànim de lucre que es constitueix amb la missió bàsica de millorar les condicions de vida de les persones més desfavorides d’Àfrica. Concentrem la nostra tasca en projectes de cooperació, treballant conjuntament amb organitzacions locals, amb la fi d’emprendre accions dirigides a millorar les seves condicions de vida a partir de les seves prioritats.

 

  • Quan vas començar a treballar per l’ Associació?

Vaig començar  fa 7 anys  i  aquest any és  la quarta vegada que faig el viatge anual de cooperació per controlar els projectes.

 

  • Perquè et vas posar en aquesta Associació?

 Jo em preguntava:  Com puc ajudar a millorar  aquest món tan injust?

Aquesta pregunta i la sort de conèixer un grup de persones compromeses  van fer que m’ impliqués en aquest  projecte solidari.  Al Senegal parlen francès i vaig començar donant   classes de francès  a alguns membres de l’Associació  i  ajudant amb les traduccions de mails i documents. Després, em vaig implicar més i  ara formo part de la junta com a Tresorera.

 

  • Quins són els projectes que feu?

Fem projectes a la comunitat rural de Kandia  (Senegal).

Ens dediquem a buscar finançament per la construcció de pous d’ aigua potable i la creació de zones de cultiu. També col·laborem amb el CREN ( Centre de recuperació i educació nutricional), centre on acullen mares amb nens desnodrits i els recuperen, si no és massa tard.

Aquest any, en un poblat hem  portat un molí  per moldre la farina  i si funciona  l’ any vinent en comprarem més per  altres poblats. Sense això, les dones es passen el dia  picant el gra per obtenir la farina. És molt dur.

L’any vinent volem  crear un Poste de Santé ( com un CAP).Un  projecte molt ambiciós però també molt necessari.

Ah! I volem posar llum a un poblat!!  Al viatge d’ aquest any ha vingut un noi electricista i  intentarem fer una petita instal·lació.

Heu de pensar que en els poblats  d’ aquesta comunitat  viuen en cabanes i no hi ha ni aigua ni  electricitat.

  • Quan i què feu en el viatge anual ?

 

Cada any, al desembre, fem un  viatge de 12 dies per controlar els projectes. La nostra feina ens ocupa tot l’ any. No es tracta d’ un voluntariat d’ uns dies, sinó d’ un treball que s’ ha anat realitzant durant  l’ any i que culmina amb el viatge. El que fem és anar a controlar que els pous funcionin, que hagin fet les zones de cultiu, parlar amb els “jefes” dels poblats per solucionar problemes i buscar millores, parlar amb les persones que porten el CREN  per saber què necessiten, etc.

 

  • Què t’ aporta  aquesta experiència?

He vist gent molt pobra, tant que feia mal només mirar-los….

Nosaltres tenim molta sort de viure aquí  i de tenir tot el que necessitem, materialment parlant. Ajudar a aquestes persones a sortir de la pobresa extrema em fa feliç. Quan hi anem ens reben cantant, ballant i amb un somriure que no s’ oblida mai més.

L’Àfrica enganxa, la seva gent, les mirades….no s’ obliden.

I sobretot, perquè hem conegut herois; persones extraordinàries com les monges que porten el CREN, dones increïbles que ens estimen i ens fan sentir com a casa.

 

  • Li recomanaries a la gent que s’ apuntés a una Associació o ONG com aquesta?

 

I tant!  Aquí o a l’ Àfrica…….Tot som responsables del que passa al món i tots tenim dins el cor una força que ens empeny a ajudar. La felicitat no passa per les coses materials  sinó  per  ajudar, inspirar i donar amor. Comença per solucionar tot el que puguis, just en el lloc on ets ara mateix.

 

Els alumnes de CFGS de Màrqueting i Publicitat de segon van tenir una iniciativa de comprar pilotes pels nens del Senegal.

 

238c75c5-cded-4876-bb0b-7b26f6f45246.JPGbeb3e964-c999-472d-bfd5-e6c83126b664.JPG

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑